Terug naar Aanbod

Tumbling

 

Het toestelturnen of de artistieke gymnastiek was één van de negen originele sporten tijdens de eerste moderne Olympische Spelen in 1896.
Deze discipline bestond toen uit de volgende diciplines: de herenbrug, het rek, het paard met bogen, de ringen, de sprong en het touwklimmen.
Het touwklimmen werd na verloop van tijd vervangen door de grondoefening.
In deze grondoefening worden meestal drie verschillende diagonale reeksen gesprongen. Hieruit is het recentere tumbling springen ontstaan.
In 1974 is deze discipline tot stand gekomen door de ISFA (Internationale Federatie voor Sportieve Acrobatie). Het principe was een verende baan van 25 meter lang en twee meter breed, waarop drie verschillende reeksen werden gesprongen. De eerste reeks was de saltoreeks waarin drie verschillende salto’s zaten. De tweede reeks was de schroefreeks, waarin een minimum van 360 graden rotatie om de lengteas moest gedraaid worden. De laatste reeks was de gecombineerde reeks, waarin zowel lengte- als breedterotatie voorkwamen.
Deze discipline kende een zeer snelle evolutie in niveau, waardoor men genoodzaakt werd het materiaal aan te passen. Tegenwoordig springt men op een baan die bestaat uit een stalen frame, met als basis buisjes uit glasvezel. Deze onbreekbare buisjes geven door hun sterke buigzaamheid een enorme veerkracht, waardoor het springen nog spectaculairder werd.
De tumblingmat is dus een verende lange mat met een lengte van 25 meter met glasfiberbalken voor een betere vering.
De glasfiberbalken liggen overdwars tussen een stalen frame. Deze frames worden na elkaar gelegd waardoor er een baan gecreëerd wordt. Over deze baan worden speciale matten gelegd en op het einde liggen er 3 dikke matten waar je op kan landen. Dit vlak bestaat uit 2 kleuren, geel en blauw. Op wedstrijden moet je in het gele vlak landen.
De recentste ontwikkeling op dit gebied is de AIRTRACK. Het is een baan die wordt opgeblazen door een ventilator. De eerste airtrack had een lengte van 7 meter, en was ongeveer 60 centimeter hoog. Daarna werden de afmetingen aangepast naar 12 meter lang, en 40 centimeter hoog. De nieuwste modellen zijn 15 meter lang en slechts 30 centimeter hoog. Al snel bewees dit toestel zijn efficiëntie en werd het een toestel dat een erkend plaatsje heeft veroverd in de turnwereld.