Terug naar Aanbod

Streetdance

 

Ben je gek op dansen en wil je daarnaast ook graag aan je conditie werken? Dan is streetdance echt iets voor jou.
Streetdance is een dansstijl die ontstaan is in de straten van New York in Amerika en is overgewaaid naar de sportcentra in Europa. In deze dansstijl zijn elementen terug te vinden van jazz, funk en hiphop. Tijdens de les wordt veel aandacht besteed aan choreografie, houding en conditie.
Streetdance is een moderne dans waarbij je je volledig lichaam moet gebruiken en een uitstekende conditie van krijgt. Streetdance wordt gedanst op moderne muziek. De muziek is meestal R&B, rap en swing. Ook in de clips van Michael Jackson, Bobby Brown, Madonna en Janet Jackson komt streetdance voor.
Ook zie je streetdance vaak in videoclips. Streetdance wordt daardoor ook steeds populairder.

De streetdance-cultuur ontstond begin jaren ’80. Drie belangrijke voorwaarden lagen aan de basis:
Op de eerste plaats was er de oude Afrikaanse traditie, die tot in onze tijd in Amerika overleefde: door een ritmische basis gesteund, praat/zingt/stelt men zaken aan de orde. Rappen is dus een overgeleverde vorm van de Afrikaanse traditie.
Op de tweede plaats was er in de jaren ’30 in Harlem de ontdekking van de zogenaamde acrobatic jazz, een dansvorm die nooit werd opgepikt door de danswereld.
Op de derde plaats noemen we de enorme technische ontwikkeling van de afspeelapparatuur. De ontwikkeling tot de hedendaagse electro-sound kwam in de zeventiger jaren goed op gang. De Jamaicaanse disc-jockey Koo Hurc werkte in 1974 in een club in de Bronx. Hij ontwikkelde een meer ritmische methode van draaitafelmanipulatie om de muziek ritmisch sterker te ondersteunen. Hij noemde deze methode scratchen. De mensen die op zijn shows afkwamen, ontwikkelden een bijpassende dansstijl.
Dat gebeurde ook bij de disc-jockey en scratcher Africa Bambaata, die een ‘gang’ van dansers om zich heen verzamelde die de nieuwe dansstijl op straten en pleinen toonden. Zijn stijl kenmerkte zich door twee vormen:
Breakdancing : een zeer acrobatische vorm van bewegen, dansers spinnen op hun hoofd, benen draaien snel rond het lichaam en in de lucht, kortom deze dansvorm is niet voor iedereen weggelegd en is zeer belastend voor het lichaam. (“Breaks” zijn door de dj gecreëerde onderbrekingen in de muziek. )
Electric boogie : hier laat de danser een ritme-impuls door het lichaam stromen in één vloeiende beweging.
Begin jaren ’80 maakte de streetdance-cultuur internationale opgang. Ook in Europa doken groepjes jongeren op in Baggy kledij (ruime en dansbare kledij) die verschillende vormen van streetdance beoefenden.

De definitieve doorbraak van de Funk& Hip Hop in Europa kwam er pas echt in de negentiger jaren. Hip Hop werd ‘a way of life’, met alles erop en eraan : mode, dansen, video-clips, graffiti, Dj’s, scratchers, rappers, enz.
In Amerika draaide de hip hop-scène op volle toeren. De ene film na de andere kwam uit met daarin veel aandacht voor de streetdance-cultuur.
Hip Hop begon meer samples (melodieën geplukt uit bekende disco- en popsongs) te gebruiken.
Zoals je ziet is streetdance een vorm van dansen die zijn roots (=wortels) tot in het oude Afrika heeft.streetdansers