Terug naar Aanbod

Artistieke Gymnastiek Dames

Enkel de turnsters die ervoor geselecteerd worden, mogen toetreden tot deze discipline. Kleuters die willen doorgroeien naar wedstrijdgymnast, kunnen extra trainingen volgen bij de “Benjamins” (1,5u). Na selectieproeven kunnen deze meisjes dan aansluiten bij de keurgroep (startend bij de mini-keur) en zo verder doorgroeien.

Tijdens de wedstrijden wordt geturnd op 4 toestellen:

1. De vloer


Op dit toestel kan de gymnast haar sierlijkheid, persoonlijkheid en techniek ten volle benutten in een combinatie van acrobatie en dans. De oefening wordt uitgevoerd op een verende houten vloer van 12×12 meter, afgedekt met vloerbanen van vilt, en gebeurt op muziek. Tempo, originaliteit, technische kennis en presentatie zijn de sleutelelementen voor een hoge score.
De grondoefening wordt opgebouwd uit salto’s, fliks en schroeven, aan elkaar geturnd door sprongen en sierlijke bewegingen.

2.De sprong


De sprong illustreert de explosiviteit van de turnster. De kwaliteit van een sprong is gebaseerd op de moeilijkheid van de beweging, de houding van het lichaam, de hoogte van de zweeffase en de landing.
Het paard, waarover gesprongen wordt, is gemaakt van aluminium met een leren of kunstleren bekleding die opgevuld is (met bijvoorbeeld paardenhaar)
De paardhoogte varieert van 1,20 meter tot 1,35 meter. Het paard is 1.60 cm lang en 35 cm. breed. De aanloopbaan op wedstrijden is maximaal 25 meter lang en 1 meter breed.
In Europa wordt ook nog over de plint (in Nederland spreekt men van een “kast”) gesprongen. In Amerika kennen ze dit toestel helemaal niet, tenminste niet in de vorm waarin wij het kennen. Het voordeel van de plint is dat je het toestel ook kunt gebruiken voor diverse andere dingen. Het nadeel is dat het nogal lastig in hoogte verstelbaar is.
Sinds 2002 is het paard in de topsport vervangen door een “pegasuspaard “Dit toestel is veel veiliger omdat het veel breder is en een afgeronde kant heeft. Hierop worden dezelfde sprongen uitgevoerd als op een gewoon paard.
Volgens veel turnsters en turners springt het lekkerder omdat het meer veert en minder gevaarlijk is.

3. De damesbrug


Deze brug bestaat uit ongelijke ronde leggers. De hoge staander is verstelbaar van 210 cm tot 250 cm, de lage van 140 cm tot 180 cm.
De breedte tussen de leggers is verstelbaar van 90 cm tot 160 cm.
Op dit populaire toestel worden zwaaibewegingen en rotaties uitgevoerd, zoals de reuzenzwaai, de kip, de “blind change” , …

4. De evenwichtsbalk


Dit toestel is 5 meter lang, 70 à 120 cm hoog en 10 cm breed. De balkoefening moet een combinatie zijn van sprongen, draaien, gymnastische en acrobatische series en evenwichtsstanden. De turnster moet de volledige lengte van het toestel gebruiken, de oefening mag de maximumtijd van 1.30 minuten niet overschrijden. De beginners oefenen nog op oefenbalken met een hoogte van 30 cm.