Terug naar Aanbod

Acrogym

Acrobatische gymnastiek (ook wel acrogym of acro genoemd) is een relatief nieuwe sport binnen de gymnastiek. Binnen onze club wordt acrogym op recreatief niveau beoefend.

Kenmerkend is dat acrogym niet individueel wordt beoefend, maar in teams.

Een team bestaat uit een onderpartner(s) en een bovenpartner. Hierbij voert de bovenpartner elementen uit en doet de onderpartner als het ware als “turntoestel” na. Dit betekent niet dat de onderpartner alleen sterk hoeft te zijn! Soms tilt of gooit de onderpartner(s) de bovenpartner in een houding waar niet alleen kracht maar bijvoorbeeld ook lenigheid voor nodig is. De bovenpartner en de onderpartner moeten goed op elkaar ingespeeld zijn. De timing is vooral bij tempo-onderdelen van groot belang.

De oefeningen bestaan uit een aantal turnonderdelen en choreografie, aangevuld met acrobatiek/liften en gymnastiek. Deze elementen zijn onderverdeeld in balanselementen, tempo-elementen en individuele elementen. Een balanselement is bijvoorbeeld hoge handstand, een tempo-element bijvoorbeeld en salto. De individuele delen kunnen bestaan uit handstand, maar ook tumblingsprongen zoals rondat, flikflak en streksalto.